keskiviikko 2. elokuuta 2017

Amsterdam osa 1


Tervetuloa lukemaan kolmiosainen postaus minilomasta Amsterdamissa <3
Tässä osa 1.


Polkupyörän kellon kilinää ei voi olla kuulematta AmsterdamissaMiniloma Amsterdamin vilskeessä sujui mainiosti. Ihastuttavat kanaalit, sillat, vinot talot kanaalien varrella, puolimiljoonaa pyörää ja paljon muuta. Viehättävää ja kaunista, näkemistä on hurjan paljon.

Amsterdam on tiivistunnelmainen, nuorison ja InterRailaajien suosima kaupunki. Marihuanan pistävästä hajusta täällä ei voi välttyä. Turisteja oli kaupunki pullollaan kuten arvata saattaa, onhan heinäkuu suosittu lomakuukausi. Koin kaupungin turvallisena, joskin klo 23 myöhempään emme missään liikkuneet.

Suuntasimme Amsterdamiin vähän kuin yllättäen, tapamme mukaan tarjouslennoilla jotka varasin kysymättä puolisoltani. Olin varma (selvittämättä) puolisoltani että hänellä on juuri tuolloin vapaata. Kun lennot osuivat silmääni, se oli KLIK ja matkavahvistus sähköpostissani. Sen jälkeen viesti puolisolle että minulla on sinulle yllätys ja koska olin taas kerran niin iloinen ja innostunut, paljastin sen heti. Ja toinen yllätys olikin että juuri tuona ajankohtani puolisoni olisi täytynyt olla töissä. Kiitos hänen ihanan ja joustavan työyhteisön, vapaat järjestyivät oitis.

Hintaa reissullemme tuli sisältäen lennot ja hotellin n. 250e per nuppi. Matkakassassa oli käyttörahaa 200e per nuppi ja se riitti hyvin, jäikin vielä muutama kymppi ja tuosta matkakassastahan ostettiin matkakortit, ruuat ja kaikki mahdollinen. Olen oikein tyytyväinen kaikinpuolin.
Niinkuin olen aiemmin kertonut että reissuilla kierrellään nähtävyyksiä, syödään hyvin, pysähdellään olusilla ym. Katsomme kuitenkin aina pikkusen hintoja, emme sokkona tuhlaa rahaa kuten esimerkiksi minä näin niin herkulliset letut kahvilassa ja oitis suuntasimme sinne hyvien ja herkullisten lettujen perässä ->  yhdellä letulla oli hintaa 9e, joten letut saivat jäädä maistamatta. Tätä tarkoitan sillä ettei rahaa tuhlata miten tahansa. En ikipäivänä maksaisi yhdestä letusta noin paljoa.


27.7.2017 matkalaiset hyppäsivät Norwegianin siiville ja viettivät torstaista sunnuntaihin pienen miniloman kierrellen ja ihastellen tätä kaupunkia. Asenne tietysti lomamoodissa, sopivasti liikkeellä nähtävyyksien kimpussa, välillä pysähdellen olusille, tietysti hyvää ruokaa syöden ja ehdin minä päiväunistakin nauttimaan. Kaikki hyvin sopusointuisasti keskenään, koska tarkoitus ei ole tehdä yhden eikä toisen päivän aikana maailman ennätystä askeleissa. Kiire ei ikinä saa olla lomalla. Ja olihan tuo kolmen päivän loma vain pieni pintaraapaisu Amsterdamia. Tulevaisuudessa haluan ehdottomasti palata tänne, joten kaupungin tutkimista jatketaan.

Sää oli välillä aurinkoinen ja välillä sadekuurot piiskasivat turisteja, ilmeisesti epävakainen sää on tyypillistä Amsterdamissa. Sateenvarjot kulkivat mukana joka päivä, eikä niitä ihan turhaan kannettu. Lämpötila on noin 21 astetta, joten tuskaisen kuuma ei ollut missään kohtia.

Tähän kesän sesonkiaikaan hotellit keskustan alueella ovat meidän budjettiimme kalliita,  hotelli napattiinkin kauempaa edullisemmin. Hoofddorp, 4 minuutin junamatkan päässä Schipholin lentokentästä ja junaan pääsee tietysti suoraan kentältä. Niin kätevää ja suositeltavaa. Hoofddorpin juna-aseman vieressä olevassa Novotel-hotellissa yövyimme ja koska puolisolla on jäsenkortti Novotelleihin, saimme myöhäisen uloskirjautumisen lähtöpäivänä (klo 17). Myöhäinen uloskirjautuminen oli loistojuttu, koska lentomme lähti vasta illalla klo 20. Olimme erittäin tyytyväisiä tähän ja koska varmasti palaamme Amsterdamiin, toimimme samoin seuraavallakin kerralla. Hotellin ei siis todellakaan tarvitse olla keskustassa. Mutta kauempana majoittuessa on hyvä että se on lähellä juna-asemaa.Novotel:n aamupala oli todella hyvä

Junalla suhailimme edestakaisin keskustan ja Hoofddorpin väliä, yhteensuuntaan matka kesti n. 15-20min eikä junaakaan koskaan tarvinnut kauaa odotella, koska niitä kulki n. 6 min välein.
Perjantai aamuna ostimme hotellin respasta 3 päivän matkakortin, hintaan 33,50. Se kattoi omasta mielestäni suuren alueen ja sillä voi liikkua junassa, metrossa, raitiovaunussa sekä bussissa. Jos olisimme ostaneet kertalippuja, olisi matkalle tullut hintaa rutkasti enemmän joten tämäkin on asia joka kannattaa hankkia.


Tässä alue jonka matkakortti kattaa

Ennen reissua olin hieman epäileväinen tähän meidän suunnitelmaan koskien hotellia kauempana sekä mietiskelin juna-matkaa, mutta pienet junamatkat eivät haittanneet ollenkaan ja hotellikin oli oikein hyvä ja siisti, aamupala erinomainen. Juna-asemalta oli n. 200metriä hotelliin.
Empä muista koskaan syöneeni hotellin ravintolassa mutta sekin tuli testattua. Novotelin Caesar-salaatti oli loistovalinta.
Pari yleistä asiaa joihin törmäsin Amsterdamissa:

Yleisiä vessoja Amsterdamissa ei juurikaan ole, joten ravintoloissa pysähtyessä kannattaa asiansa hoitaa.
Raitiovaunussa seurasin kuinka turisti yritti tulla take away-kahvinsa kanssa sisään, saaden jyrkän kiellon ja niimpä herra kaatoi kahvinsa pois. Raitiovaunuihin noustaan etuosasta tai keskeltä ja keskiosassa on koppi jossa on lipun myyjä ja joka myöskin tarkkailee että kaikki leimaavat lippunsa. Turha siis yrittää matkustaa pummilla. Lippu leimataan sisään mennessä sekä aina myöskin poislähtiessä (tuo poislähtiessä leimaaminen jäi minulle mysteeriksi).

Seuraavassa postauksessa kerron retkestä tuulimyllykylään sekä sitten vielä nähtävyyksistä Amsterdamissa. Pysyhän kuulolla <3