maanantai 30. tammikuuta 2023

Koh Chang ❤️ Thaimaa

 



Tammikuussa 2023 päästiin vihdoinkin Thaimaahan ❤️ Reissu varattiin jo viime kesänä, bongasin silloin meille businessliput finnairilta ja aika nopeesti meillä oli reissu suunniteltu. Haluttiin pikkusen kiertää eli pari uutta paikkaa ja kolme vanhaa. Mä halusin ehdottomasti Koh Changille, aviomies halusi Chiang Maihin. 

Olihan se hyvin onnellinen fiilis kävellä pitkin suvarnabhumin käytäviä, nuuhkia sitä tiettyä tuoksua joka lentokentällä leijailee.  Thaimaahan saapuessa ei enää tarvinnut täyttää minkäänlaista lippulappusta eivätkä virkailijat myöskään kyselleet piikkihommista  (mutta asiathan saattavat muuttua nopeastikin).

Koh Chang on saari itäisellä puolen Thaimaata, Kambodzan rajaa lähellä. Bangkokista on n. 350 kilsaa. Bussilla matka  kestää n. 6 tuntia. Me lennettiin Tratiin, kesto Bangkokista n. 40min. Tratin kenttä on pieni ja söpö, eikä sinne tule kuin pari lentoa päivässä. Heti lennolla huomasin että vanhempaa väestöä oli melko paljon, siitä tuli positiiviset vibat. Olin toki kuullut ja lukenut Changin olevan rauhallinen, joten tiesin mitä odottaa. 

Tratin kentältä kokonaismatka hotelliin kesti  tarkalleen 1.5 tuntia ja siihen sisältyi  lauttamatka. Lauttamatkan kesto n. 45 min. Oltiin varattu kuljetus etukäteen, minibussin kyydissä oli muutama muukin ja kyyti hoiti meidät lentokentältä hotskuun. Hyvinkin kätevä homma.

Lauttamatkassa ei ollut mitään ihmeellistä. Voit istua minibussissa tai siirtyä "yläkannelle" jossa on istumapaikkoja. Lautasta löytyy pieni kauppa. Itse en kaupassa käynyt mutta aviomies sieltä haki kokiksen. Luultavasti sieltä löytyy myöskin wc. Eihän tuo reilu puolen tunnin matka nyt sen kummallisempia palveluja tarvii. 






Kyllä mä tuon Changin nyt lähtisin lähestulkoon paratiisiksi arvioimaan! Me oltiin 6 yötä White Sand Beachilla. Netistä tietysti löytyi haukkuja tuosta beachistä mutta mä tykkäsin täysillä! Aivan ihana, oli ihmisiä mutta silti älyttömän rauhallista, hiljaista. Uskomattoman kauniit auringonlaskut. Sininen taivas ja lämpöä 30 astetta. Rantsukadulla on kauppoja, ravintoloita ja mikä parasta, myyjät ei huutele eivätkä tyrkytä. Löydettiin meille sopiva pikku ravintola jossa käytiin useamman kerran, älyttömän maukas ruoka ja vielä edullinenkin. Ateriat juomineen maksoi n. 6-10 euroa. 


Oltiin suunniteltu päiväbudjettia, se oli n. 45€ per päivä ja sitähän Changilla kulutettiin niin että meillä kului 13-20€ päivässä. Ja siis tuo budjetti oli sellainen että jos jonain päivänä kuluu satanen niin sitte kuluu. Mä tykkään tehdä kaikenlaisia laskelmia. Reissun aikana eniten rahaa menee siirtymiseen/kyyteihin.



Niin tosiaan... Oli siellä kyllä todella rauhallista ja ihanaa. Changista tuli mun lempipaikka ja tuun palaan vielä useamman kerran. Meidän piti kiertää saarta mutta ei maltettu lähteä. Aamupalan jälkeen suunnattiin altaalle, iltapäivällä lähdettiin kävelylle rannalle. Löydettiin tosi kiva rantabaari johon kipeltiin päivisin bisselle, syötiin siinä välipala. Kipiteltiin takas hotskuun, käytiin suihkussa ja makoiltiin kunnes lähdettiin illalliselle. Noista päivistä ei vaan voinut irrottautua tuktukin lavalle  saaren kiertoon.  Taisi siinä olla laiskuuttakin mutta sitten kun vietän tuolla saarella 12 päivää, voin uhrata päivän kiertelyyn. 

White Sand Beachin ranta oli puhdas, kaunis ja vihreä. Rannalla on kauniita bungaloweja sekä pienempiä ja isompia hotelleja altaineen. Voit uskoa että olen jo katsonut  meidän seuraavalle reissulle bungalowin ja tiedän todellla minkä varaan. Rannalla hiekan osuus  on todella kapea, rannan tuntumassa on hyvin suojaavia tuuheita puita ja palmuja, osa kaartuu kauniisti veden päälle. Porukka vuokraa rantatuoleja baarien pitäjiltä alle parilla eurolla ja nauttii päivästä sekä baarin palveluista. Voin kokemuksesta kertoa että se on aika mukavaa. Laskuveden tullessa ravintolat laajentavat alueensa hiekalle. Mekin käytiin nautiskelemassa illallinen rannalla.


Kannattaa muuten katsoa tarkkaan minkä palmun alle itsesi parkkeeraat nimittäin tarkista ettei kookoksia ole juuri pääsi yläpuolella. Pudotessaan ne saattavat aiheuttaa pahaa jälkeä. Luojan kiitos putoava kookos ei osunut rannalla löhöilevään tyyppiin vaan putosi ihan hänen viereen.

Saaren hintatasooon olin tyytyväinen. Tuossa aiemmin jo hieman mainitsin mutta mainittakoon vielä että hedelmäsmoothiet n. 1.40€, tunnin hieronta n. 8€, bisse rantsubaarissa n. 2€, ateriat ravintolasta n. 8€ (meidän aterioihin kuului yleensä Pad Thait, erilaiset riisit, papaijasalaatti, kevätkääryleet, olut/vesi/kokis). Löysin kahdet tosi kivat bikinit 10€/kpl. Olen suomesta niitä etsinyt tuloksetta ja nyt natsasi.


Ai niin, meinas unohtua kokonaan. Yksi asia jota olin kaivannut, banaanipannukakku tai lettu... Mikä se käännös nyt sitten onkaan. Rapea lettu jonka päälle tulee suklaata ja sisällä banaanin viipaleita.  Oi hitsi miten hyvältä se maistui.





Meillä on tapana viedä pyykit pesulaan thaimaassa. Pesulareissu on edullinen, 1.20€ per kilo. On niin mukava pesettää pyykit ennen kotiin paluuta ja latoa ne sitten laukusta kaappiin.



Tällä reissulla uskaltauduin myös kampaajalle leikkauttaan hiukset mutta se vaati kyllä pitkän pähkäilyn.  Hieman mietin hiusten värjäämistä mutta siihen touhuun en uskaltanut lähteä. Jos sinä oot värjännyt hiuksia thaimaassa, olisi kiva kuulla kokemuksia. 

Koh Changin jälkeen siirryttiin Krabille. Krabi olikin tuttu kymmenen vuoden takaa. Ja matka jatkuu, koti-ikäväkin alkoi jo pilkahdella.

Kiva ku kävit lueskelemassa ❤️


2 kommenttia:

Mikko / Matkalla Missä Milloinkin kirjoitti...

Onpa mahtavaa, että piikkihommista ei enää kysellä. Nopeasti asiat viimeaikoina ovat muuttuneet, onneksi. Toivottavasti sama on levinnyt muihinkin Aasian maihin, valtava määrä piti kaikenlaisia lappuja täytellä vielä viime vuonna. Täytyypä pitää Koh Chang itsekin mielessä, kun Thaimaassa joskus tulee käytyä, vaikuttaa varsin kivalta paikalta!

Namistelija kirjoitti...

Älä muuta sano, niin mahtavaa. Vihdoinkin ja onneks! En tiiä oliko vielä rajoitusten/taudin jäljiltä hiljaista vai onko tuo Chang oikeesti noin hiljainen. Ihana paikka.