torstai 10. elokuuta 2017

Amsterdam osa 3.


Nähtävyyksiä Amsterdamissa, osa 3.


Mitä tehdä Amsterdamissa? -Tässä meidän puuhiamme :)

Jokaisella kaupungilla on paikka jota kutsutaan kaupungin sydämeksi, täällä se on on DAM-aukio. Aukion laidalta löytyy kuninkaallinen palatsi.
Risteily-innokkaana matkaajana halusin tietysti risteilylle. Kanaaliristeilyitä löytyy monenlaisia, aivan perusristeilystä maksoimme 11 euroa per nuppi ja se kesti tunnin verran.
Olihan siellä risteilyjä joihin sisältyi juomat sekä myöskin lounas ja illallisristeilyjä. Jokaiselle jotakin.EYE Film instituteen pääset ilmaisella lautalla joka lähtee
rautatieaseman takapuolelta

tiedekeskus NEMO, sen kattoterassilta pääsee
myöskin ihailemaan Amsterdamia

Tanssivat talot 
Kävästiin keskuskirjaston kahvilan parvekkeelta katsomassa Amsterdamia.

Mielestäni jo pelkästään Amsterdamilaisten pyörät ovat nähtävyys. Pyöriä on puoli miljoonaa, niille on parkkitalo keskustassa juna-aseman edustalla. Joka paikassa, katujen varsilla ja silloilta löytyy melkoiset määrät pyöriä. Kannattaa kulkea varoen, olla valppaana ja katsoa että ei ole pyörätiellä.

Pyörien määrää on vaikea kuvitella ennenkuin
käy itse sen toteamassa että niitä on
todella paljon :)
Anne Frankin talolle oli n. 300-500 metriä pitkä jono, joten ei tullut mieleenikään että siihen jononjatkeeksi menen. Tyydyimme katselemaan taloa ulkoapäin ja seuraavalla kerralla palatessani tänne toivon pääseväni sisälle.
Anne Frankin talon edessä on tietysti kanaali ja sieltä toiselta puolelta löytyy tulppaanimuseo. Käväsimme siinä ostamassa tulppaanien sipuleita ensi kevääksi. Lokakuulla istutan ne maahan ja toivon että ensi keväänä ne nousevat kaunistamaan takapihaa.
Tulppaanimuseo löytyy kadulta Egelantiersstraat.Talot kanaalien varsilla ovat hauskasti vinossa. Syy siihen löytyy kun katsoo ylös, talon katolle. Siellä on vinssi, jolla vinssataan tavaroita sisälle taloihin ja talot ovat vinossa sen takia etteivät ylös vinssattavat tavarat kolhisi talon seinää.
Kanavia ja siltoja Amsterdamista löytyy enemmän kuin Venetsiasta. Ja ovat ne kauniita. On takuuvarma että viihdyn kohteessa jossa on kanaaleita tai joki, sekä siltoja. (kaupunkilomieni ykkösenä on silti edelleen Praha).Punaisten lyhtyjen kadulle suuntaa luultavasti jokainen turisti :)


Amsterdamissa shoppailu laittaa pään pyörälle. Onneks olimme käsimatkatavaroilla liikenteessä, muuten olisin ostellut vaikka ja mitä. Toisaalta minua harmitti ettei laukkuuni mahdu vaatteita ym. krääsää mutta näin jälkikäteen olisin surutta tuhlaillut vaatteisiin joita en tarvitse. Sain kuitenkin uuden neuleen sekä kesähatun, kangaskassin ja Skechersin tennarit jotka ovat muuten maailman parhaat reissutossut. Nämä ovat jo neljännet skechersini.
Super-ostoskadun löydät nimellä Nieuwendijk (centrum). Kadun varrelta löytyy kauppoja laidasta laitaan, varmasti jokaiselle jotakin.


Tulppaanisipuliostoksia voi tehdä muuallakin kuin tulppaanimuseossa. Kadulta nimeltä Singel (centrum) löytyy mieletön määrä erilaisten kukkien sipuleita. Kannattaa käydä katsomassa vaikka ei olisi tarkoitus ostaa mitään.
Tuon kadun varrella on myöskin  kahvila, johon pysähdyimme cappuccinoille ja omenapiirakalle. Lämmin omenapiirakka vaniljajäätelöllä ja kermavaahdolla, 4 euroa + cappuccinot siihen päälle.
Keväisen amsterdamin tulppaaniloisto on päästävä näkemään <3


Jos himoitset goudajuustoa niin amsterdamista sitä kannattaa ostaa. Minua harmittaa näin jälkikäteen että miksi ostin vain yhden paketin,  se on aivan älyttömän hyvää. Juusto kannattaa ostaa supermarketista, se on siellä puolet halvemmalla. Itse ostin juustoni lentokentän supermarketista noin 5 eurolla.


Ja koska käsimatkatavaralaukussa ei ollut tilaa, en saanut puukenkiä.
Jäipähän seuraavaan kertaan. Puukengät maksavat n. 12-18euroa, riippuen
koosta.
Tällä kertaa en oikein pysty suosittelemaan ravintolaa, koska mikään käymistämme ei mitenkään tuonut hehkuttamisen arvoista fiilistä. Emme saaneet missään tapauksessa huonoa ruokaa ja esimerkiksi juna-asemalla oleva Vietnamilainen ravintola tarjosi hyvän lounaan meille kuten myöskin Novotellin caesar-salaatti oli positiivinen yllätys mutta en saanut sellaista huikeaa ruokakokemusta, jonka yleensä reissulla saan.


Ensi viikolla suunnaksi otetaan Varsova, joten seuraavaksi kuulette siitä. Tavoitteena on löytää jotakin ihanaa sisutukseen liittyvää. Meillä on finnairin lennot ja koska olen hopea tasolla, saan ilmaiseksi matkalaukun ruumaan joten sitten on laukussa paljon tilaa sisustustavaroille :)