perjantai 3. elokuuta 2018

Kolmas miniloma Prahassa


Vysehradin linnalta kuvattua

Melkeinpä jo perinteeksi muodostunut Prahan reissu on takana. Mikä sai minut jälleen tuonne?
-- Praha on hurjan kaunis (kuten olen kertonut), tykkään hirmuisesti Vltavajoen silloista, sen varrella ajanvietosta, näköalapaikoista kukkuloilla. Rakennukset, linnan alueet, kirkot jne.  Kaupunki on edullinen syödä ja juoda.  Meillä oli 200euroa mukana, josta kulutettiin 150e eli 75e per nuppi koko kolmen yön reissulla. Tuliaisia ei ostettu, niiden sijaan söimme ja joimme todella hyvin.

Saavuttuamme lauantaina Prahan lentokentälle, ostimme kentältä kolmen päivän julkisen liikenteen liput. 12 euroa/3vrk. Sen jälkeen hyppäsimme bussiin joka vei meidät hotellimme ovien eteen. Hotellista löydätkin tietoa edellisestä postauksesta.Ensimmäisen illan odotukset olivat Tsekkiläisessä oluessa ja ravintolassa nimeltä Smichovsky radnicni sklipek ja tästä pääset heidän sivuilleen -->   http://www.smichovskysklipek.cz/  Seurailin että tässä ravintolassa kana-annoksilla oli suuri menekki. Seuraavalla Prahan reissulla menee tämän ravintolan kana testaukseen. Ravintola löytyi ihan pienen matkan päässä hotellilta.

Tsekkiläinen ruoka on lihaa ja aika moni ruoka jota itse olen syönyt on tarjoiltu  kastikkeen kanssa, kastike on muistuttanut kovastikin meidän ruskeaa kastiketta mutta vaan rasvaisempana versiona. Kannattaa valita annos jossa on eri lihoja (esim. ankkaa ja possua) mutta ehdottomasti myös makkaroita, ovat mehukkaita joten älä jätä niiden maistelua väliin.  Halleluja kolesteroli ja verisuonet.

Edullisimmallaan oluet joimme hintaan 1.20e, 0,5litran tuoppi. Juuri tämä on yksi asia josta Prahassa tykkään koska minusta on aivan ihanaa ottaa kylmä olut ja kaksikin päivän mittaan, eikä tuopin hinta kuluta matkakassaa juuri ollenkaan. Edullinen ruoka ja juoma saa minut entisestään viihtymään.


Vltavajoen varsi oli yhtä kaunis kuin ennenkin, puoleensa vetävien terassien ohella. Vltavajoelle voit myöskin vuokrata polkuveneen ja ehkä vielä parempi idea on lähteä joelle illallisristeilylle :) Pari vuotta sitten kävimme jälkiruokaristeilyllä.

Vysehradin linnan kukkulalle kipusimme katsomaan maisemia. Kukkula näkyy keskustaan, kuten myöskin sieltä on kauniit näköalat ympäri kaupunkia.  Alueella on myöskin Pietarin ja Paavalin kirkko. Aikomuksena oli kurkata kirkkoon mutta kauempaa jo huomasimme että siellä oli hautaustilaisuus, joten oli itsestäänselvää kunnioittaa omaisten surua ja suunnata heti entistä kauemmaksi ja antaa omaistaan sureville rauha.  Minua ihmetytti ja melkein jopa järkytti että miten ihmeessä turistit kuitenkin menivät lähelle pällistelemään ja aivan rennosti kulkivat metrin päästä hautausautosta kun arkkua laitettiin sisään (toivon todella että he eivät ängenneet kirkkoon sisälle). Ja arkun laitto autoon ei kauaa kestä joten miksi ei voinut odottaa kauempana. Noh, kunhan taas ihmettelen. Olen tosi tilanneherkkä, ehkä liiankin.

Vysehradin linnan alue oli  rauhallinen ja kaunis. Keskustan tohinasta kannattaakin paeta tänne jos ihmismassat ahdistavat. Minun silmiini osui kaksi kahvilaa, joten jos unohdat vesipullon niin ei hätää. Ja myöskin matkan varrelta kohti kukkulaa löytyi kauniita terasseja sekä ravintoloita.Hotellimme oli Andelsin kaupunginosassa ja kävelimme sieltä Kampan alueen poikki Kaarlensillalle. Emme edes yrittäneet mennä sillalle, heinäkuisina päivinä ja iltoina se on enemmän kuin täynnä ihmisiä. Muistahan varoa taskuvarkaita.
Kaarlensilta ja sen molemmissa päissä olevat tornit ovat upeat mutta niin myöskin sen reunoilla olevat pyhimyksien patsaat. Käy koskettamassa Pyhän Johannes Nepomukilaisen patsasta, se tuo hyvää onnea <3

Tällä reissulla emme kiivenneet Linnavuorelle jossa sijaitsee Pyhän Vituksen Katedraali emmekä myöskään Petrinin kukkulalle, niistä löytyy  kuvia vanhoissa Prahan postauksissani. Petrinin kukkulan köysirataan käy muuten julkisen liikenteen lippu. Molemmat paikat silti mieleisiä vaikka ne nyt jäi väliin.


Letenske sady- puisto on myöskin kovin ihastuttava paikka ja yksi suosikeistani. Sekin sijaitsee kukkulalla joten täältäkin saa mahtavia kuvia Vltavajoesta ja sen silloista ja sieltä löytyy terassi-ravintola  josta on niin kauniit näköalat. Harmi kun en tuon ravintolan nimeä muista. Terassi oli vielä kaiken huipuksi rauhallinen. Tässäkin sen huomasi että keskustassa on paljon ihmisiä mutta esimerkiksi tämä Letnapuisto (lyhennettynä) on aivan kävelymatkan päässä ja se on kovin rauhallinen. Vltavajoen varrelta pääset nousemaan tänne rappusia ja se jos mikä käy kunnon hyötyliikunnasta.


Andelsin kaupunginosa oli tällaiselle kolmatta kertaa Prahassa olijalle oikein loistovalinta. Tietysti kävimme ydinkeskustassakin ja hetken jo mietimme olisiko Palandan hampurilaiset syöty tälläkin kerralla.
Shoppailija löytäisi varmasti kaikkea ihanaa Prahasta mutta meillä oli pelkät käsimatkatavarat joten lompakko pysyi kiinni ja ihanat vaatteet saivat jäädä.
Tsekkiläinen lentoyhtiö oli hyvinkin tarkka paluussa käsimatkatavaroista, riippuen lipputyypistä. Esimerkiksi halvimmalla lipulla liikenteessä olijalla ei saanut olla kuin yksi käsimatkatavara, näin ollen moni matkustaja palautettiin jonosta laittamaan käsilaukku matkalaukkuun, eli edes pientä käsilaukkua ei sallittu. Säännöt on säännöt ja niistä on turha napista.

Heinäkuinen Praha oli ihana <3 Suosittelen lämmöllä yksinmatkustavalle, ystäväporukoille mutta on loistovalinta myöskin pariskunnille! Vain parin tunnin lentomatkan päässä.

Ei kommentteja: