perjantai 28. syyskuuta 2018

Cinque Terre, Italia
Italia!  Cinque Terre! Tulimme juuri toiselta CT:n reissulta.
En tiedä menemmekö uudestaan ensi vuonna mutta 2020 on jo mentävä. On tiettyjä paikkoja joissa haluaisi vuosittain käydä mutta polte nähdä maailmaa kaikkialta on niin suuri että uusiinkin kohteisiin on päästävä.

Lensimme lufthansalla Genovaan, jossa olimme yön ja seuraavana päivänä hyppäsimme junaan jolla pääsimme suoraan Riomaggioren kylään. Junamatka kesti hieman yli tunnin n. 1:10h. Menopaluu matka kustansi n. 20e.

Päästessäni toistamiseen lomailemaan Cinque Terreen, olin siellä omassa pienessä ihanuus` kuplassani. Olin odottanu lomaa älyttömästi.  En pysty millään kirjoittamaan noista kylistä mitään negatiivista koska tykkään niin superpaljon lomailusta tuolla. Maisemia tuskin tarvitsee hehkuttaa, kylät ovat niin suloisen tiiviitä. Kylissä viihtyy  ihastuttavissa ravintoloissa tai kadun varsien penkeillä. Voi kuljeskella ja ihastella katuja ja niiden vierustoilla olevia taloja,  parvekkeita, veneitäkin kaduilta löytyy. Yksityiskohtien bongailua.Meitä odottti siellä jo viime vuodesta tutuksi tullut majatalon emäntä. Tämä ilopilleri piti meistä hyvää huolta. Hän oli tehnyt meille kotitekoista Limocinoa (sitruunalikööriä) ja tietysti me veimme hänelle Fazerin sinistä suklaata.  Loman lopussa sairastuessani flunssaan, hän oli hommannut minulle yrttipastilleja ja hyvä vinkki oli myös akaasiahunaja. Tämä akaasiahunaja olikin uusi ja erittäin positiivinen tuttavuus. Todella hyvän makuista, Levannossa tehtyä, Levantohan on muutaman minuutin junamatkan päässä Ct:stä. Ja kyllä se hunaja auttoi yskänärsytykseen.

Syyskuun puolivälin loma oli keliltään miellyttävä ja paikoin kuuma. Aurinko jaksoi vielä paistaa todella kuumasti ja asteet olivatkin +30. Kuumuus ei kuitenkaan ollut tukahduttavaa. Loppulomasta yksi päivä oli hieman pilvinen ja sateinen. Verrattuna viime vuoden kesäkuuhun, meri oli paljon rauhallisempi, miltei jopa tyyni. Tulevaisuuden lomia ajatellessa, syyskuu on loistava kuukausi lähteä esimerkiksi Italian reissulle. Täällä Suomessa kun syksy painaa päälle, voi Italiassa nauttia vielä kesästä.

Illat viihdyimme oman huoneen parvekkeella, auringonlaskuja ihastellen. Lasillinen kylmää valkoviiniä ja kaupasta ostetut juustot ja ilmakuivattukinkku naposteltavana, mitäs sitä muutakaan. Kyllä lomailu on parasta!


Nyt toisellakin kerralla olin maisemien lumoissa,  miten ihmeessä pienet kylät sijoittuvat niin täydellisesti vuoren rinteille, meren rannalle. Ja vaikka puhutaan kuinka kyläset ovat täynnä turisteja, niin jokaisessa kylässä on jokin suosittu kohta joka on turisteja täynnä mutta siitä paikasta n. 100metriä ylöspäin, on jo täysin tungoksesta vapaata aluetta ja voit aivan rauhassa istahtaa joko terassille tai kadulle.  Tietysti myöskin juna-asemat ja junat ovat täynnä turisteja mutta luojan kiitos niissä ei tarvitse montaakaan minuuttia kuluttaa. Junamatkat kylien välillä kestävät n. 3-8min, joten tuon ajan pystyy varmasti jokainen olemaan hieman suuremmassakin ruuhkassa :) Italialaiset lomailevat elokuussa joten silloin saattaa olla vielä enemmän porukkaa liikkeellä.


Ensimmäisen päivän ensimmäinen pysähdyspaikka oli Riomaggioren Fuori Rotta ravintola (loistosijainnilla meidän majataloon nähden). Tuohon ravintolan tunnelmalliselle terassille oli mukava pysähtyä olusille ja tapaksille. Hyvin onnellisena istuin oluseni kanssa ravintolan terassilla, katselin Riomaggioren kattoteraseja ja merta.


Patikointireissu tehtiin Vernazza-Corniglia välillä. Aikaahan tuohon ei kulunut kuin n. 1:30h, melko reippaasti se selvitettiin. Kyllähän se hieman hengästymään laittoi, onneksi mukana oli vettä, gatoradea ja yksi olut. Vaelluskengät jätettiin kotiin ja ilman niitä pärjäsi mutta suositukset asianmukaisille kengille jos patikoimaan halajat. Kivinen reitti kulki vuoren rinteillä ylös ja alas. Maisemia tuskin tarvitsee kehua/hehkuttaa kun miettii että aurinko paistaa siniseltä taivaalta ja osalla reitin vieressä on vanha puinen tukiaita sekä meri hohtaa tyynenä ja turkoosina. Pakko oli mainita tuo aita koska minun kuviinihan se sopi loistavasti.
Nämä Cinque Terren patikointireitit ovat ennen vanhaan olleet muulireittejä. Nyt oli kaksi reittiä auki, mutta vuonna 2020 kaikkien reittien pitäisi olla auki. Italialaisilla on tapana tehdä hyvin hyvin pitkään remontteja, jopa vuosia.

Olimme Cinque Terressä viikon. Verrattuna viime vuotiseen kolmen päivän piipahdukseen, tuo viikko oli loistava. Ehdittiin aivan rauhassa viettämään aikaa Riomaggioressa, Manarolassa, Vernazzassa ja Cornigliassa (Monterosso jätettiin väliin).  Ajanvietto ilman kiirettä ja ilman takaraivossa jyskyttävää seuraavaa nähtävyyttä oli niin rentouttavaa, jopa taisin rentoilullani saada viimeisenä lomapäivänä flunssan.


Kuten suunnitelmissa oli, haimme Riomaggioren aseman vieressä olevasta pizzeriasta pizzaa huoneeseemme ja se tietysti makusteltiin Italialaisoluiden kera. Keskustelua olemme käyneet että onko tuo nyt meidän mielestämme maailman parhaan pizzan tekevä pizzeria ja kyllä se niin on. Älyttömän suosittu. Jos joskus menet Cinque Terreen, käy pizzalla Kapris-pizzeriassa ja tule kertomaan minulle mielipiteesi.
Yogurterioita löytyy kylistä ja tästä tulikin uusi suosikki. En tiedä miten en aiemmin ole moista maistanut, siinä jugurtti on tehty tavallaan pehmisjäätelöksi, aivan taivaallisen hyvää!!
Smoothiepaikkoja olisin kaivannut tuonne enemmän. Varmasti olisi kannattavaa  kun joka kylän keskeisellä paikalla olisi joku pikkunen kipsa josta saisi smoothien. Ovat niin hyviä ja raikkaita välipaloja.Tällä reissulla mentiin reittiveneellä Riomaggioresta Vernazzaan, ihan sen takia että oli mielenkiintoista nähdä miltä kylät näyttävät mereltä. Cornigliaan ei vene pysähdy sen haastellisuudeen takia.

Liikkuminen kylien välillä onnistuu helpoiten junia ja veneitä hyväksi käyttäen. Liput koin hieman hintavina. Cinque Terre-kortti on hyvä valinta kun aikoo "surffailla" kylissä esimerkiksi yhden päivän aikana enemmän. Mietimme hieman tarkemmin  kun emme halua suinpäin vaan syytää rahaa mihin tahansa. Esimerkiksi kun ensimmäisenä päivänä saavuimme Riomaggioreen klo 12 aikaan, vietimme tuon päivän ainoastaan tuossa kylässä. Emmekä lähteneet tuhlaan jonkin pikkujutun takia 8 euroa per nuppi junalippuun. Suunnittelimme hieman etukäteen ja lomasuunnitelmien tekeminenhän on ihanaa. Esimerkiksi patikointireiteille pitää ostaa lippu (lipputoimisto on reitin alussa) mutta jos sinulla on CT-kortti, se oikeuttaa patikointiin, joten kun kortti ostettiin, tehtiin patikointi tuona päivänä ja myöskin iltapäivällä lähdimme Manarolaan tapaksille koska kortilla voi suhata edes-takas kylien väliä niin paljon kuin virtaa ja tahtoa riittää. Muista aina leimata lippu ja myöskin CT-kortti, junissa törmättiin usein lipuntarkastajiin ja sakot ovat kovia (jotkut saivat sakot kun leimaamiinen unohtui ;)


Kaunis Vernazza. Tällaisia näkymiä on kylään patikointireitin alusta.Kuten olin suunnitellut, suuntasin viinikauppaan jossa vuosi sitten olin tehnyt ostoksia. Cinque Terre-viiniä lähti mukaan pari pulloa.

Majatalon emäntä kertoi että kausi heillä loppuu marraskuulla eli lokakuukin on vielä ihan hyvää aikaa lomailulle, joskin tietysti lämpötilat laskevat.

Cinque Terren maasto on mäkistä ja koska rakastan hyötyliikuntaa, saa siellä niin hyvin liikuntaa. Hengästyminen tekee kunnolle hyvää ja takuullahan siellä hikeä pukkaa kun kyliä kiertelee. Corniglian juna-asemalta kun nousee kylään, saa todella hyvän porrastreenin. Toki juna-asemalta pääsee minibussillakin kylään mutta eiköhän se bussi ole hieman vanhempaa väkeä varten ja terveen kannattaa suunnata rappusiin ja sittepähän voi ainakin nauttia ruuista erittäin hyvällä omatunnolla kun kunnon treenit hoituvat lomailun ohella.


Tällainen kuva löytyy varmasti jokaisen Cinque Terressä käyneen kansiosta. Kuva on otettu Manorolasta. Tässä on myöskin Nessun Dorma ravintola. 

Tähän loppuun vielä että minulla on muuten Italiaan matkustaessa oma tyyny mukana. Jonkin verran Italiaa kiertäneenä olen hotelleissa nukkunut erittäin huonoilla tyynyillä, joten nyt pakkasin ensimmäisen kerran reissulleni oman tyynyn mukaan.

Seuraavassa postauksessa kerron Portoveneren retkestä, Genovasta ja hieman ehkä La Speziastakin. Kovasti tyytyväinen olin taas kerran!
Meillä on muutama reissu varattuna, niistä myöhemmin lisää.

Reissukuvia ja videoita pääset katselemaan instagramista:  Travel_with_namistelija
Ihanaa että käyt blogissani sekä instagramissani :) Tervetuloa seuraajakseni!


Ei kommentteja: