maanantai 19. kesäkuuta 2017

Cinque Terre




Olen löytänyt unelmieni  lomanviettopaikan johon tulen palaamaan monen monta kertaa. Se löytyi lähempää kuin ikinä osasin odottaa, eikä tarvitse istua lentokoneessa montaa tuntia!  Cinque Terre eli 5 kylää sijaitsee Italiassa, ligurian rannikolla. Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola sekä Riomaggiore ovat nämä pienen pienet, romanttiset ja maailman kauneimmat kylät.  Kauniit kalastajakylät sijaitsevat jyrkkien vuoristojen välissä. Cinque terrestä tuli kertaheitolla minun "kesämökkini".

Jokaisella kylällä on rautatieasema ja asemien välinen matka junalla on noin 3-4 minuuttia. Autoilua täällä on rajoitettu ja autoilu kylissä on kiellettyä. Kylien välillä on myöskin veneliikenne, joka kuljettaa turisteja kylästä toiseen. Patikkareittejä on useampi mutta juuri Riomaggioren-Manarolan välinen merenvierusreitti oli suljettuna, ilmeisesti vuorelta putoavien kivien takia.

Jos erittäin kauniit maisemat ja meren läheisyys ovat lähellä sydäntäsi ja saa olosi rentoutuneeksi on tämä hyvinkin osuva valinta ja suosittelen piipahtamaan. Ja koska meri on lähellä, ovat kalastajatkin lähellä ja siitä eteenpäin meren antimet valmistetaan ravintoloissa herkkuruuiksi. Useat ravintolat ovat saaneet sijainnikseen melkolailla täydellisen paikan näköalojen suhteen. Kuvittele itsesi istumassa ravintolassa johon merenkohina kuuluu sekä näkyy, olet merestä aivan muutaman metrin päässä, tai jopa olet sen yläpuolella. Samalla kun nautiskelet lasillisesta hyvää valkoviiniä, nautiskelet myöskin erittäin kauniista auringonlaskusta ja kuinka luonto pukee hetki hetkiltä hieman taaempana olevan kylän moniin eri väreihin.


Patikkareitit ovat paikoin ahtaita ja täytyy olla supervarovainen. Hyvät
vaelluskengät on siis oiva valinta.




Kirkas merivesi <3

Värikkäät talot, vuoren rinteiden vihreys sekä viiniviljelmät, patikkapolut jotka kiemurtelevat vuoren rinteillä viiniviljelmien keskellä, meren läheisyys sekä kirkas vesi, kylien tunnelma, kapeat kylien kadut, pyykkien kuivatus italialaiseen tapaan talojen seinillä, syöminen ravintoloissa joissa näköalat ovat täydelliset, Maisemat ovat jotain niin sykähdyttävää että en olisi ikinä uskonut löytäväni näin kaunista aarretta.

Italialaiset voivat todella olla ylpeitä myöskin ruuistaan:  risotot, pastat sekä pizza ovat tehty laadukkaista aineista. Alkuruokina tarjoiltavat juustot ja parmankinkku tuovat takuulla nautinnon. Ja tietysti pesto, oi pesto, pesto! Tiesitkö että RISTORANTE on hieno ravintola, valkoisine pöytäliinoineen ja hovimestareineen ja TRATTORIA on arkinen ruokapaikka ilman mitään hienosteluja. Molemmissa olen italian reissuilla syönyt ja tyytyväisenä pois lähtenyt.

Italian viinintuotanto on maailmalla tunnettua ja italia on suuri viinin tuottajamaa. Ostin Cinque terre viiniä kotiintuomiseksi ja olipahan hyvää. Valkoviini oli pehmeän raikas ja todella kepeän kevyt seurustelujuoma. Italialaisethan viettävät suurella porukalla/perheellä iltaa syöden ja juoden, joten viinithän kruunaavat illanvietot, joskaan he eivät juo humalanhakuisesti.

Liikkuminen kylissä on välillä haasteellista koska kylät ovat vuoren rinteillä. Paljon portaita, välillä ne ovat todella jyrkkiä ja epätasaisia. Ylös kipuamista ja alaspäin varoen menemistä mutta kaiken hikoilemisen ja nousemisen jälkeen, on näköalat  jokaisen hikipisaran arvoisia. Täällä turistia hemmotellaan maisemilla.





Kävelimme ja kiertelimme kaikki 5 kylää. Ostimme yhden päivän Cinque Terre lipun 8e per nuppi. Lipulla pääsi liikkumaan junalla rajattomasti kylien välillä, sillä pääsi myöskin CT-bussiin esimerkiksi Corniglian juna-asemalta oli minibussikuljetus kylään (joskin me suuntasimme portaisiin treenin kannalta). Sillä pääsi myöskin yleiseen vessaan ilmaiseksi (ilman korttia wc-maksu olisi ollut euron).

Valokuvauksen harrastaja tuskin pääsee kerrallaan montaa metriä eteenpäin, koska kuvattavaa on niin paljon. Maisemat, talojen puutarhat ja kattoterassit ovat kauniita. Ravintoloiden edustat on tehty kukkasin ja pienin yksityiskohdin  ihaniksi. Katsot sitten ylös, eteen, sivulle tai taakse, on kaikki niin kaunista.



Varovasti piti edetä

Tälläisiä vesipisteitä oli matkan varrella sekä kylissä.
Vettä voi juoda huoletta ja täyttää pulloaan.

Hintatason sanoisin olevat suomeen verrattava, riippuen hieman tietysti. Ravintola illallinen n. 50-60 euroa kahdelta sisältäen juomat. Pizzojen hinnat samat kuin suomessa.
Suosittelen teille mieletöntä näköalaravintolaa nimeltä Nessun Dorma, joka sijaitsee manarolassa. Kävimme tuolla kahtena päivänä peräkkäin. Mielestäni hintataso oli ihan ok ja kun pestoleivät ja parmankinkku ym. lihat, erilaiset juustot ja oliivit saapuivat pöytään ja ne syötyäni, olisin ollut valmis maksamaan vähä enemmänkin. Ravintolaan ei voi varata pöytää ja se on täynnä koko aukiolonsa ajan,  vapaata pöytää joutuu odottamaan joskus kuulemma tunninkin. Meillä kävi tuuri ja pääsimme sisään 10 minuutin odottelun jälkeen molempina päivinä. Olin kuitenkin päättänyt että vaikka joutuisin tunnin jonottamaan, niin sinne haluan ja tietysti olin puolisonikin siihen skarpannut (hän ei tykkää ollenkaan jonottamisesta) ja voin kertoa että se mitä tuolla suuhusi saat on kaiken jonottamisen arvoista. Joten tämä on se ravintola jota ei kannata ohittaa (hehkutanko liikaa) !!
Me olimme patikoineet vuoristossa ja tuonne oli niin huippu istahtaa rauhassa tauolle, joskin tuon jälkeen suuntasimme päiväunille hotelliin.

Nessun Dorman näköala! 

Tämä oli aivan mieletön eikä kaikkea jaksanut millään syödä.

 <3

Nessun Dorman sangria maistui raikkaalle ja hyvälle

Kaikkien syömisten ja juomisten jälkeen ajattelin vaa`an lukemaa kotona mutta siitäpä ei kannata huolehtia. Nimittäin kun kuljet kylissä ylös ja alas, välillä hyvinkin tiukkoja ylösnousuja, on kalorienkulutus sen verta kovaa että voit hyvällä omallatunnolla nauttia kaikesta.


Friteerattua mustekalaa sekä kalaa, ihana välipala. 3-9euroa, riippuen koosta.


Äyriäisrisoton maistelua. Hyvää oli :)


Hotellimme sijaitsi Riomaggioressa, juna-aseman yläpuolella. Upealla näköalalla <3 Juna-asemalla oli myöskin erittäin hyvä pizzeria, jossa kannattaa käydä pizzalla. Me haimme illalla sieltä pizzan mukaan ja nautiskelimme sen parvekkeellamme hämärtyvässä Riomaggioren illassa, juoden vielä italialaiset oluset. Ihana ilta, ihanan päivän jälkeen! Siinä istuessa sitä taas tajusi kuinka hitsin onnekas onkaan eritoten puolisosta mutta myöskin ihanista reissuista joita teemme.


näkymä parvekkeeltamme

Aamukahvilla parvekkeella



Aivan mieletöntä <3 


Pizzeria on tuossa muurin kulman takana (riomaggiore). Tuosta vasemmalta talon ohitse lähtee ihana maisemareitti ylöspäin. Tästä kuljimme joka päivä hotellille.  Juna-asema on tässä kuvassa minun takanani ja siellä on lipputoimisto josta voi ostaa Cinque Terre-kortin. 


Jos rakastaa rannalla makoilua, Monterossosta löytyy hyvä uimaranta aurinkotuoleilla ja siinä tapauksessa hotelli kannattaa varata sieltä. Muissa kylissä on vain pieniä paikkoja joissa pääsee uimaan. Jotkut hurjapäät hyppivät kalliolta mereen.

Monterosso

Me lensimme ensin Roomaan, sieltä hyppäsimme junaan ja matka kesti noin kolme tuntia. Saavuimme La Speziaan jossa yövyimme ja aamusta siirryimme 8 minuutin junamatkan Riomaggioreen. Halusin lennot Roomaan koska en ollut siellä käynyt ja paluumatkalla olimme siellä 3yötä. Finnairilta tuli sopivasti tarjouslennot ja nyt matkan jälkeen pääsin hopeatasolle, joka tietysti tuo etuja reissaamiseen.



Tämä reissu meni ehdottomasti kaikkien matkojeni ykköseksi ja niinkuin alussa kerroin, nyt löysin paikan jonne lähden monen monta kerta, toivottavasti joka kesä. Seuraavan kerran lennot otamme Pisaan tai Genovaan, niiden lentokentät ovat lähimmät. Enää ei tarvitse lentoa rooman kautta koska se on nyt nähty.

Ihanaa kesää lukijoilleni! Seuraavaksi suuntaamme Amsterdamiin.