torstai 3. joulukuuta 2020

Ruskaloma pohjoisessa




Hiljaista on ollut reissujen suhteen viime kuukausina, kesällä käytiin Tallinnassa mutta siinäpä ne reissut sitten on. En koe tarpeelliseksi avautua tästä korona-ajasta koska olen ollut siihen totaalisen kypsä sen alusta saakka. Ärsyynnyn enkä jaksa  kun ihmiset arvostelevat toinen toisiaan sen minkä kerkeevät.




Rohkeimmat ehtivät kesällä tehdä reissun, oikeasti, katselin kateellisena. Takuulla olisin lähtenyt itsekin jos se olisi työn puolesta ollut mahdollista.

Lopulta minäkin pääsin reissuun,  ruskalomalle Lappiin. Voi se oli ihana reissu hirveeseen matkakuumeeseen. Olin ikävöinyt lentokonetta, lentokenttää, ihan kaikkea matkustamiseen liittyvää, hotellielämää, ihan kaikkea. Nappasimme Finnairin lennot Rovaniemelle, hintaa ei lennoille paljoa tullut koska ne maksettiin kertyneillä pisteillä. 

Suunnitelmissa oli ajella Lapin maisemissa, bongailla poroja, nauttia hotelleista, ulkoilusta ja ihan vaan olla. 

Rovaniemellä on hotelli jonka testaaminen oli pyörinyt mielessä ja koska olimme vasta illalla klo 18 aikoihin Rovaniemellä, jäätiin sinne yöksi. Ja jotta päästiin omaan tahtiin ihastelemaan Lapin ruskaa, vuokra-auto odotti meitä lentoasemalla. Auton vuokraus oli hitsin kätevää lentokentältä. Joskus miettinyt että jos lähtisi omalla autolla mutta kallistun tuon vuokrauksen puolelle.

Hotelli josta mainitsin on Arctic Light Hotel Rovaniemi. Hyvinkin kehuttu ja pidetty hotelli Rovaniemen keskustassa. Tyylikäs, kaunis, puhdas ja palvelu asiallisen kohteliasta ja huomaavaista. Aamupala hotellissa oli superhyvä. 


Jos olet autolla liikkeellä Lapissa niin suosittelen pysähtymään pikkupausseille tunnelmallisiin kahvimajoihin. Ajellessamme Rovaniemeltä kosti Kittilää, pysähdyttiin Lohihovi ravintolaan kahville. Ja voi miten herkulliset munkkikahveet siellä saatiin. Paikan lohikeitto oli kuulemma Lapin reissaajien suosikki mutta sen testaaminen jäi seuraavaan kertaa.




Ruska saapuu Lappiin syyskuun alkupuolella ja parhaimillaan se on syyskuun puolivälissä. Luin jostain että mitä enempi pakastuu ja ilma on kuivaa, sen enemmän luonto loistaa väreillään. Meidän reissun ajoitus oli just täydellinen syyskuun puoliväli. Pituutta reissulla oli vain 4 päivää.  Onneksi oltiin vuokrattu auto, jolla köröteltiin neljän päivän aikana n. 500 kilometriä. 2 ensimmäistä päivää aurinko paistoi siniseltä taivaalta ja päivät kolme ja neljä vettä tuli kaatamalla. Mutta pääasia että saatiin pari kaunista päivää, niistä todella nautittiin.

Ruokavalio reissulla oli hyvinkin poropitoinen mm. poronkäristystä, porolihapullia ja poroburger. Todella hyviä ruokia saatiin syödä. Eikä tuo kermainen metsäsienikeittokaan hullumpi ollut.



Nautittiin luonnosta, käytiin kävelemässä tunturissa, syötiin poropitoisia ruokia, saunottiin ja oltiin vaan. Raikkaassa ilmassa on hyvä olla. Ehdottomasti yksi ihanimmista kokemuksista oli vuorokausi iglussa ja kuinka sattuikaan että juuri se päivä ja yö oli kaunis. Ja parasta että näin vuosienkin jälkeen löytää aviomiehestään uuden piirteen. Koko igluhössötys oli täysin minua, suoraan sanoen vaadin että semmonen varataan. No mutta se uusi piirre aviomiehessäni... Kun sitten ilta ja pimeys tuli, makoilimme sängyllä ja ihastelimme tähtitaivasta ja tähdenlentoja. Oikeasti en olisi ihan heti uskonut että rakas aviomies moisesta innostuu mutta siellähän me bongailtiin tähdenlentoja myöhäiseen yöhön. Harmittaa kun en millään laitteellani osannut ottaa kuvaa tähtitaivaasta. Ei tarvinnut puhelinta räplätä kun voi makoilla sängyllä ja kohdistaa katseensa ylös. Hiljaa mielessäni olin toivonut että koen revontulishown taivaalla mutta se jäi näkemättä. 

Iglu oli jätettävä ja ajelimme Luostolle. Ilma muuttui sateiseksi eikä ulkona kaatosateessa viitsinyt kovin pitkiä aikoja olla. Maisemat olivat sateestakin huolimatta älyttömän kauniita ja ajeltiin pitkiä matkoja niin ettei edes vastaantulijoita ollut. Kyllä se Lappi rauhoittaa hiljaisuudellaan ja tekee vaikutuksen kauneudellaan. Poroja näkyi tienvierustoilla tasaisesti.

Luostolla yövyimme Santa`s Hotel Aurorassa. Ensimmäistä kertaa hotellihuoneessa oli takka, ihana tunnelman kohottaja.  Mietiskelin siinä että miten ei rentoutumiseen mitään erikoista tarvitse. Rentoutumiseen riitti sauna ja takkatuli, lähipubista haettu poropizza ja pensasmustikat.

Ihmiset Lapissa olivat ystävällisiä ja jotenkin kilttejä. Palvelu  pikkuravintoloissa, huoltoasemilla ja hotelleissa oli niin kohteliaan ystävällistä, huomioivaa ja tasa-arvoista että se todella teki vaikutuksen.  

Kotiin palattua tuntui kuin olisi ollut viikon lomalla, niin hyvää se teki. Ruskaa lähdetään ihastelemaan uudelleen. Tällä hetkellä mietitään että pitäisikö tässä ennen vuoden vaihdetta vielä tehdä pieni piipahdus Kittilään. 

Pikkusen sanon lentämisestä, se oli turvallista. Lennolla jokainen matkustaja ja lentohenkilökunta käyttää maskia, paikat desinfioidaan ennen matkustajien koneeseen saapumista, saat vielä pienen puhdistuspakkauksen tullessa koneeseen. Ja kuten ulkomaille lähtiessäkin, kannattaa ottaa oma pieni käsidesi mukaan. Ja missään nimessä kotoa ei poistuta jos pikkasenkaan niiskututtaa.

Meitä odottaa viikon loma pohjoisessa tammikuussa. Lennot varattiin taas pisteillä, meno-paluulippujen hinnaksi jäi 33e. Majoituksissa iskettiin kiinni Black Friday tarjouksiin mm. Igluyökin odottaa. Auto vuokrataan  kuten aiemminkin. En malta odottaa. Viime talvena täällä etelässä en päässyt hiihtämään kertaakaan joten tulevalle reissulle pakkaan sukset mukaan.


2 kommenttia:

Seija kirjoitti...

Tätä kirjoitusta lukiessa kyllä alkoi tehdä taas mieli Lapin maisemiin ruska-aikaan. Ystäväni asuu Kuusamossa ja olemme jo suunnitelleet, että lähdemme Lappia kiertämään autolla taas syksyllä. Kuusamoon luultavasti bussilla taitan matkani mutta tästä eteenpäin autovuokraamon autolla jatkamme matkaa. Tuo vinkkisi kahvimajoihin pysähtymisestä pitää kyllä paikkansa. Niin monta upeaa pientä ja tunnelmallista kahvilaa löytyy Lapista, missä paikallisilta irtoaa aina juttua.

Namistelija kirjoitti...

Voi että, kiva kuulla. Sinulla ja ystävälläsi on hyvä suunnitelma. Nautinnollista ruska-retkeä.