maanantai 18. joulukuuta 2017

Berliinin Joulumarkkinat

Puisia pieniä mökkejä joissa myydään hehkuviinistä piparkakkuihin, villamyssyistä joulukoristeisiin, makkaroita, pähkinöitä... vaikka ja mitä. Joulumarkkina alue on kuin pieni satukylä.  Markkinat tuoksuvat makealta ja jouluiselta. Ihmiset ovat iloisia ja kohteliaita. Kaunis Jouluntunnelma.  Tästä lähin meidät löytää joka vuosi joulukuulla joulumarkkinoilta Saksasta, tai euroopasta. Ihan varmasti. Päätimme jo että ensi vuonna suuntaamme Köln:iin Joulumarkkinoille.
Tälläisen Jouluhöperön ihmisen nuo markkinat tekee kovin iloiseksi. Lähdimme sitä tunnelmaa ihastelemaan ja kyllä kannatti, kokemusta voisi sanoa kauniiksi ja siitä puhutaan pitkään.
Berliinissä joulumarkkinat aukeavat marraskuun lopulla ja markkinoita löytyy kaupungista kymmenittäin. Me kiertelimme neljät eri markkinat.

Olimme reissussa keskiviikkopäivästä perjantaihin. Keskellä viikkoa ei ihan niin suuri tungos ollut kuin mitä viikonloppuna. Oli ihana huomata miten työporukat ja ystäväporukat tulivat ilta-aikaan lämpöiselle hehkuviinille markkinoille ja tietysti turistit siihen päälle, joten kyllä sitä porukkaa oli viikollakin.
Hehkuviinikojujen edessä tai vieressä oli pöytiä johon voi nojailla ja laskea mukinsa, joissakin oli myöskin istumapaikkoja. Tietysti jos isolla porukalla suuntaa viettämään aikaa niin istumapaikat ovat tarpeen mutta me emme kokeneet niitä tarpeellisiksi koska kiertelimme markkinat ja siinä ohessa nautimme lämpimät hehkuviinit, tietysti rommilla.
Mukillisen hinta n. 3,5-5euroa. Siihen mukista pantti 2 euroa mutta sen sai takaisin kun palautti mukin. Me otimme muistoksi kahdet eri mukit, kuitenkin piti käydä varmistamassa että onhan se sallittua.
Jotenkin tuo hehkuviinin nauttiminen jäi päällimäisenä mieleeni. Tunnelma oli niin loistava, joululaulut soi koko markkina-alueella, joulukuusia, jouluvaloja, erilaisia koristeita, paljon ihasteltavaa. Tiedättekö mikä olisi tehnyt markkinoista aivan täydelliset? no se että olisi ollut pikkusen lunta. Noiden kauniiden pikkupuuhökkeleiden katoille olisi sopinu pieni kerros lunta.Spandaun, Alexanderplatzin, Potsdamerplatzin sekä Breitscheidplatzin  tulivat siis kierrettyä. Spandauhun suuntasimme junalle ja ne olivat melko kaukana mutta todella käymisen arvoiset ja katseltavaa riitti. Joulumarkkina-alueelle kuuluu myöskin tivoli ja erikokoiset maailmanpyörät pyörivät kauniisti valaistuina. Jos koskaan olet miettinyt ja pähkäillyt että mennäkkö vaiko eikö mennä markkinoille, niin ensi vuonna kannattaa mennä. Nämä olivat ensimmäiset joulumarkkinani (kauempana kuin Tallinna) ja ihastuin ja innostuin. Olen monena aiempana vuonna puhunut että pitäisi lähteä ja reissun varaus on ollut itsestäni kiinni ja se on jäänyt tekemättä. Nyt kuitenkin kun lentotarjous tulee, uskon että nappamme heti ensi vuodelle Joulumarkkinamatkan.
Muutenkin reissu oli mieluinen, emme juosseet nähtävyyksien perässä koska olemme vuonna 2014 olleet kesäisessä Berliinissä. Tarkoittaen sitä että aamupalan jälkeen kömmimme vielä pienille unosille ja niiden jälkeen hiljalleen heräten lähdimme markkinoille. Markkinathan aukeavat n. 12 aikaan ja sulkevat ovensa klo 20 aikaan. Minulla on huono tapa listata paikkoja joita haluan nähdä reissuilla ja vaikka reissaamme ilman stressiä, saattaa tuo lista ohjelmoittaa suurestikkin matkaa. Mutta tällainen rennonletkeä minimatka teki hyvää kaikinpuolin ja koska se tehtiin vielä vapaapäivien puitteissa, oli tuo rennenletkeä tahti oikein palauttavaa työviikon/yövuorojen jälkeen. Töihin palatessa tuntui jopa että on ollut viikon mittaisella lomalla.

Joulumarrkinoilla oli myynnissä kuusen koristeita. Koristeille oli ihan oma mökkinsä :)

Hotelli jossa olimme, oli Hampton By Hilton. Lentoasemalta bussiin ja matka kesti n. puolisen tuntia ja hotellin etäisyys bussiasemalta n. 300-500metriä (olen hippasen huono arvioimaan etäisyyksiä). Olimme jo viime kerralla tässä samassa hotellissa ja olin tyytyväinen. Aamupala oli ok, ei nyt mitenkään ylistyksen arvoinen mutta riittävän hyvä valikoima. No ehkä pikkusen kehun pekonia, joka oli paistettu juuri hyvän rapeaksi ja tietysti myslivalikoimat oli suuret, kahvikin maistui erittäin hyvälle (olen tarkka kahvistani).  Huoneet siistejä ja se mikä oli tosi kiva, oli kylpyhuoneessa olevat shampoo-, hoitoaine- ja vartalon pesuaineautomaatit seinässä sekä vielä lavuaarin yläpuolella vartalon kosteusvoide. Ainahan nämä on sellaisissa pienissä muovipaketeissa ja pienissä pulloissa, niin nämä isommat automaatit oli kyllä loistoratkaisu. Ja sekin että ei tule muoviroskaa. Jos perustaisin hotellin, tällaiset pesuaine- ja kosteusvoideautomaatit olisivat varmasti siellä.


Sen verran vielä ostoksista että hotellin kulmalla oli sisustusliike nimeltä Rahaus. Arvatkaa vaan löytyikö kaikkea. En turhaan ottanut isoa matkalaukkua mukaan. Löytyi hopean värisiä sydän lautasia 2kpl. Jouluvalot, tähdet, kaksin kappalein. Jouluista kaitaliinaa lähti myöskin mukaan.
Tietysti kaupasta ostimme hehkuttamaani hehkuviiniä, jotta voin jo aaton aattona tehdä meille rommilla terästetyt juomat. Suklaapuodissa  piipahdukselta tarttui mukaan suklainen joulupukki.
Finnairin hopeatason jäsenet voivat laittaa ruumaan matkalaukun ilmaiseksi, joten kivasti tuota on hyödynnetty parilla viime reissulla. Tällaisille pikkureissuille en isoa matkalaukkua muuten mukaan ottaisi.
Sen enempää kauppoja emme alkaneet kierrellä koska ensi kuussa suunnaksi otetaan New York! Kolmas kertani New Yorkiin ja nyt pääsen ensimmäistä kertaa katsastamaan millaisia alennusmyyntejä se tarjoaa. Sielläkään ei ihan hiki otsalla tarvitse nähtävyyksien perässä juosta, mutta joka reissulla olen päättänyt Brooklyn Bridgen kävellä, olen suuri siltojen fani ja saattaapa minut löytää luistelemassa Central Parkista.

Tässä videokuvaa hotellihuoneesta2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

On hauska lukea, että viihdyit Berliinissä. Muutamaa päivää aikaisemmin eräs Berliinissä käväissyt bloggaaja oli näköjään paremminkin viehättynyt Seppo Rädyn ikivanhaan (v. 1993) tokaisuun "Saksa on paska maa" ja olueeseen. . Hän ei näköjään etsinyt ja löytänyt sieltä muuta kuin olutta ja langetti tuomionsa sen perusteella. Berliini ei pahastu moitteista vaan toivottaa tervetulleeksi kaikenlaiset turistit, joita oli viime vuoden tilaston mukaan 12. 731.600 ja heistä 45,6 % ulkomaalaisia eli enmmän kuin Suomen väkiluku. Visit Berlin`in palveluja kannattaa käyttää hyväksi, jos haluaa onnistuneen vierailun. Itse käyn Berliinissä paijaamassa kahta suloista tyttärenlastani tavallaan insiderina.

Namistelija kirjoitti...

Kiitoksia kommentista. Viihdyin todella:) ja Berliini on monipuolinen kohde lyhyen lentomatkan päässä täältä suomesta. Pitääpä mennä ihan huvikseen nyt tutkimaan noita visit Berlin'in sivuja.