tiistai 24. toukokuuta 2022

Palermo, Sisilia!

 


Palermo on Sisilian suurin kaupunki. Väkiluku on n. 700000.

Vietimme Palermossa viikon mittaisen mukavan rennon loman. Leppoisaa ajanviettoa lauantaista perjantaihin toukokuun alussa. Lennot varailtiin kevättalvella Lufhansalta, saatiin ne hyvällä tarjouksella businessluokassa. Voi kun oli ihana istahtaa lentokoneeseen ja nautiskella palvelusta.

Sisilia on vetänyt meitä molempia puoleensa jo pitkään mutta se vaati varaukselle tämän sopivan hetken. Ollaan kierretty Italiaa paljon, tietysti jatkossakin tullaan kiertämään. Italia on meidän suosikkimaa euroopassa. Sisilialaiset ovat vieraanvaraisia ja hyväsydämisiä, iloisia ihmisiä. 

Toukokuun alussa sää oli lämmin +20/24 astetta, aurinko paistoi siniseltä taivaalta, joskin loman alkuun saatiin yksi sateinen päivä. Sadepäivä tuli tarpeeseen, siitä tuli päiväunipäivä, taisin nukkua vuorokaudesta n. 18 tuntia. Välillä tekee niin hyvää antaa kropalle täydellinen lepo ja nukkua niin paljon kuin sielusietää.


Kaupungilla kuljeskellessa löydettiin ihan sattumalta kalatori. Kalakauppias paistoi valitsemamme ravut, kalmarirenkaat ja miekkakalan. Ympärillä olevista ravintoloista tarjoilivat toi bisset pöytään. Miekkakala oli uusi tuttavuus, en ole aiemmin sitä maistanut. Pakko sanoa että en pitänyt, se maistui ihan liikaa kalalle. Aviomies tykkäsi kovasti.
Tuosta kalatorista tuli mieleen Bali. Siellä meillä oli tapana mennä herkuttelemaan kalatorille. Voi kumpa pääsisi Balille.






Ihmettelen Sisilialaisten englantia,  heiltä se ei juurikaan taivu eikä suurimmassa osassa ravintoloita ollut ruokalistaa enkuksi. Pärjättiin muutamilla italian sanoilla, eleillä ja puhelimessa olevalla kääntäjäsovelluksella.

Ruoka on älyttömän hyvää, tietysti pizzaa, pastaa ja bruschettaa. Sisilialaiset viinit, oluet ja aperol spritzit juomana.  Sisilialaiset nautiskelevat välipalana arancineja eli uppopaistettuja riisipalloja joissa sisällä esim. juustoa, lihaa, herneitä. Maukkaita ja sen verran täyttäviä että kaksi palloa vei pikkunälän tipotiehen. Arancini ravintolan kauppa kävi kiivaana kun ihmiset ostivat niitä ohikävelyllä mutta jäivät myöskin syömään ravintolan terassille. Italialaiset syövät isolla porukalla myöhään illalla ja pitkän kaavan mukaan. Meillä kurni nälkä vatsassa jo seitsemän aikaan illalla ja malttamattomana odoteltiin iltakuudesta ravintoloiden aukeamista.







Tiesitkö että Italialaiset ihmettelevät jos tilaat cappuccinon puolen päivän jälkeen, he nauttivat sitä vain aamupäivisin ja puolen päivän jälkeen espressoa.

                                              Ylhäällä olevassa kuvassa on aracini.

Meidän loma keskittyi suurimmaksi osaksi kaupungissa kävelyyn, juomista ja ruuista nautiskeluun ja lepoon. Tarkoituksena oli käydä katakombeilla mutta paikka oli kiinni. Oopperatalo ja  katedraali tuli kuvattua vain ulkopuolelta. 

Päiväretki tehtiin Cefaluun. Hyppäsimme junaan, matka kesti tunnin ja jo maisemat junan ikkunoista olivat todella kauniit. Italiassa on muuten kätevää junailla paikasta toiseen.


Cefalun rantakaupungissa on asukkaita n. 14000.  Käveltiin Cefalun kauniilla kaduilla, käytiin syömässä ja hengailtiin. Vietettiin kaupungissa n. 4 tuntia. Jos nyt voisin suunnitella reissun uudelleen, yöpyisimme Cefalussa 3 yötä ja Palermossa 3 tai 4. 


Ei kommentteja: