perjantai 18. joulukuuta 2015

Gözleme turkkilainen täytetty leipänen. Kannattaa kokeilla!

Katselin matkakanavaa ja siellä törmäsin tähän Gözlemeen, piti heti mennä googlettamaan miten sitä voisi itse tehdä. Ohjelmassa ne oli tosi herkullisen näköisiä leipäsiä. Niimpä päätin itse kokeilla näin perjantai illan ratoksi. Tämä viikonloppu täyttyy muutenkin ruuanlaitosta, innoissani puuhastelen jouluruokien kimpussa <3

Pohjan ohje vaikuttaa omasta mielestä mauttomalta mutta itse sitä muokkasin hitusen. Vaihdoin oliiviöljyn voihin ja suolana käytin maailman parasta montemaustetta. Mutta eihän puolivalmista työtä saa arvostella :)

Taikina (taikinaakin pienensin ja tästä tuli 4 isoa leipästä)

2,5dl     lämmintä vettä
100g     sulatettua voita
suolaa  (monttemaustetta) oman maun mukaan
n. 6dl    vehnäjauhoja tai niin paljon että taikinasta tulee sopivan kiinteää ja voit sitä kaulita.


Takinan teon jälkeen jaoin sen 4 osaan ja tein palloja, sen jälkeen pallot saavat levätä 20min pyyheen alla.
Ja sitten ei kun vaan kaulitsemaan. Kaulitse niin ohuiksi kuin vaan saat. Valmiit täytetyt pohjat kuitenkin paistat pannulla joten koko sen mukaan.
Kaikista paras nämä olisi paistaa kesällä ulkona muurinpohjapannulla.

taikinasta saa tulla kiinteää jotta saat sen kaulittua ohueksi.

nämä pallukat pyyheen alle

Kauli taikinasta aivan ohut ja käytä jauhoja jotta se ei jää alustaa kiinni. Runsaskaan jauhojen käyttö ei tässä taikinassa haittaa.

Täyte

Jauhelihaa, vihreää pestoa, minitomaatin viipaloin kolmeen osaan, juustoraastetta tai cheddarjuustoa, ohuen ohut kylmäsavuhärän viipaleita.
Laita täytteet vaan puoleen osaan kaulitusta ympyrästä. Sitten käännät täytteettömän puolen kanneksi ja painelet sen vielä käsin jotta gözleme tiivistyy ja pysyy paistettaessa kiinni.
Sitten leikkasin vielä veitsellä keskeltä poikki jotta se mahtui paistinpannulle ja oli helppo paistaa.
Lämmitä paistinpannu kuumaksi ja laita siihen rasvaa, sitte paistat gözlemeä n. minuutin molemmin puolin. Seuraa kuitenkin ettei pääse palamaan, voipi olla että puoli minuuttiakin riittää. Tuossa tämän postauksen alussa näet täydelliseksi paistetun gözlemen.


Ei haittaa vaikka käännät välillä jotta näet miten se on kypsynyt

Tuo päällä oleva pikkusen kärähti mutta ei silti mennyt pilalle

Kylläpä oli yllätys. Ihan mielettömän hyvää! En olisi ikinä uskonut että niin perustaikinalla tulee täytteen kanssa hitsin makoisa namipala. Aluksi vaikutti että on aikaa vievä ohje mutta eipä tässä koko systeemissä nyt niin kauaa mennyt, noin tunti :)

Seuraavaksi laitan fetajuustoa, testaan myöskin kanalla, paistettu sipuli, paprika ym. Tzatziki sopisi myös tähän salaatin kanssa.

Turkkilaista iltaa odotellessa <3 nytpä tiedän mitä teen ystäväisilleni illanistujaisiin :)

Namistelija <3